Hírek

Kitzinger Szonja

2024. március 14.

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól megkülönböztetett figyelmet a Gundel étteremben. A felszolgálók megtanulták az alapszintű jelnyelvi kommunikációt angol és magyar nyelven is, a látássérültek pedig Braille-írásos étlapról ismerhetik meg a leghíresebb magyar étterem fogásainak történetét. Készült egy Gundel kisfilm is, amelyet Bergendy Péter filmrendező jegyez.



A felszolgálók megtanulták a vendégek számára legfontosabb 10 jelelési kommunikációt angol és magyar nyelven, illetve a látássérültek még színvonalasabb kiszolgálását segíti az ételek történetét bemutató Braille-írásos étlap. Ezen az úgynevezett Nemzeti 11 ételei szerepelnek, amelyek a magyar konyha ikonikus ételeit tartalmazzák. Mindezek mellett pedig az akadálymentes közlekedés is prioritást élvez az étterem területén. A kisfilmet "A vizsga” és a „Post Mortem” című alkotásokat is jegyző Bergendy Péter készítette. 



A gesztus része az étterem azon törekvésének, hogy a Gundel-élményt mindenki számára elérhetővé tegyék. Kőrössy Zoltán, a Gundelt is üzemeltető Eventrend egyik vezetője elmondta, a Gundel régen polgári vendéglő volt, melynek kertjében olyakor 1000 vendég is tartózkodott, – jellemzően magyarok. Az étterem sörkertjébe ráadásul a a kispénzűek is bejuthattak, ahol korabeli streetfoodot fogyaszthattak úgy a bakák, mint a szolgálólányok. Körössy szerint historikusan nem volt drága étterem az övék, és az öltöny-nyakkendős feszengés sem jellemezte. Ezeket az időket szeretnék visszahozni például a Breille-írásos étlappal és a jelnyelv alapszintű elsajátításával.




Még több izgalmas tartalomért keresse a magyar Konyhát az újságárusoknál is!



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek