Hírek

Knap Gábor

2024. március 23.

A „holisztikus gasztronómia” atyja a SpaceVIP, luxus űrutazásokat kínáló céggel közösen, hatórás repülésre, és mintegy 30 kilométeres magasságban elfogyasztott vacsorára hívja vendégeit.

Koppenhága ipari negyedében, egy régi hajógyár csarnokában 2019-ben nyitotta meg, azóta két Michelin-csillagot szerzett éttermét Rasmus Munk. Az Alchemist séfje 22 ezer négyzetméteren kínál egyedülálló (gasztronómiai) élményt, amelynek szinte épp olyan fontos részét képezi a helyszín és az installációk, mint az ételek és italok. Munk szerint az általa kitalált „holisztikus gasztronómia” lényege éppen ez: az étkezés, a színház, a tudomány, a technológia és a design ötvözete.

Nem kell sokat keresgélni ezt a koncepciót abban az eseményben sem, amelyet a közelmúltban jelentett be Munk. 2025 végén vagy 2026 elején, egyetlen alkalommal száll majd föl a Space Perspective Neptune kapszulája, egy ballon segítségével, hogy hat órás útján a sztratoszférába emelkedjen, fedélzetén pedig megvalósuljon a „sztratoszférikus vacsora”.

A – ballonnak hála – szén-dioxid semleges utazás Floridából, a Kennedy Űrközpontból indul, de a kapszula egy hajóról emelkedik majd fel, és ugyancsak a tengerre száll majd le az út végén. Mivel a Neptune fedélzetén szűk a hely, egyetlen, hatfős asztal köré ülhet majd a maroknyi vendég, akiknek 495 ezer dollárt kell fizetniük az élményért.




A kapszula, útja során mintegy 30 kilométeres magasságba emelkedik majd, a kaland résztvevőinek pedig azon sem kell gondolkodniuk, milyen ruhában érkezzenek, hiszen a jegyár tartalmazza az Ogier divatház, egyedileg készített, speciális öltözékét.

Munk olyan ételekkel készül az eseményre, amelyeket az emberi űrkutatás története inspirált. A fogásokhoz az Alchemist legendás borlapján is megtalálható italok közül válogatnak majd. A szokatlan helyszín egyébként számos szokatlan probléma elé állítja a séfeket: nyílt láng nem használható a Neptune-on, és a helyhiány miatt az ételek nagy részét még a Földön, közvetlenül a felszállás előtt kell majd elkészíteniük.

A vacsora bevételét a Space Prize Foundation javára fordítják, amely a tudomány és a technológia területén fáradozik a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek