Hírek

Knap Gábor

2024. március 28.

Zöldcsütörtökre készül, de pár héttel húsvét előtt már rendszerint felbukkan a csehek tavaszi, zöld söre. Milyen fajta sör ez valójóban, mitől zöld, és mi köze a feltámadáshoz?

A tavasz beköszöntével – a természet kizöldülésére rímelve – még a sörök is tudnak teljesen zöldek lenni. Néhány autentikus cseh söröző Magyarországon is kínálja ilyenkor a zelené pivo-t, vagyis a „zöld sört”, amely könnyen tűnhet valamilyen régi tradíció utolsó hírnökének, a valóság azonban ennél sokkal kevésbé romantikus, ám annál finomabb.


A húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, előtte van nagyhét, a nagypéntek előtti napot pedig Csehországban is szokás zöldcsütörtökként emlegetni. Ha az elnevezés eredetét kutatjuk, többféle magyarázatra bukkanunk. A XII-XIII. századig ilyenkor zöld ruhában miséztek a papok, „zöldelőknek” mondták az ekkor feloldozott bűnösöket, illetve ezen a csütörtökön csak egyszer volt szabad étkezni, természetesen húsmentesen, leginkább valami zöldséget.


Csehországban a kilencvenes évek legvégén készített először zöld sört a prágai Pivovarsky Dum, majd pár évvel később, a jóval nagyobb kapacitású Starbrno kezdett tavasszal, egyszeri főzetként ilyet forgalmazni. Ma pedig már számtalan kisebb-nagyobb gyártó elkészíti zöldcsütörtökre a zelené pivo-t.



Milyen sör ez valójában?


A Közép-európai, cseh és német sörfőzés fő csapásiárnya tradicionálisan az alsőerjesztésú, vagyis láger sörök. Természetesen a zöld sör is ide csoportosítható, pláne, hogy némely gyártó igen egyszerűen oldja meg a zöldítés kérdését: simán ételfestéket használ. Ennél azonban akadnak jóval izgalmasabb megoldások is a méregzöld szín elérésére, amelyek ráadásul a sörök ízét is jócskán befolyásolják.




A cseh láger söröket színük és szárazanyagtartalmuk szerint szokás csoportosítani. Ez utóbbit Balling fokban mérik és a még ki nem erjedt sörlé cukortartalmát jelenti, értéke a sör alkoholtartalmának nagyjából két és félszerese. A zöld sörök leginkább ležák (11-12°Balling) vagy speciální (13°Balling) típusúak.


Szinte mindegyikben közös a žateci komló használata – afféle ismérve ez a tradicionális ízvilágú cseh lágereknek, a zöldítés azonban, a főzdéktől függően egészen változatos módokon történhet. A cseh kisüzemek előszeretettel nyúlnak a matcha teához vagy a búzafűhöz, a legtöbben pedig csalánból és egyéb gyógynövényekből készített, titkos kivonatot használnak. Utóbbi – kiegészülve a komlók aromáival – felelős az igazán izgalmas zelené pivo friss, gyógynövényes-fűszeres, vágott fűre is emlékeztető aromáiért, amely kiegészíti a főzet édeskés, malátás, illetve enyhén kesernyés, komlós ízeit.


A zöld sörből a főzdék körülbelül egy hónappal húsvét előtt, minden évben csak egyetlen főzetet készítenek, ezért megkóstolására valóban csak a nagyhéten van lehetőség. Magyarországon a kisebb és közepes cseh sörfőzdék (Litovel, Dudák, Primátor) termékeit forgalmazó vendéglátóhelyeken érdemes vadászni rá, leginkább csapolt formában.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek