Hírek

Kitzinger Szonja

2023. szeptember 14.

A Michelin Guide kicsit korábban értékelt mint, ahogy azt vártuk. 10 hónappal a tavalyi díjkiosztó után idén már szeptember közepén kiderült, mely éttermeket ismert el a kalauz. Gála nem volt. Lássuk az eredményeket!


Idén másodszor Magyarország egészéről jelentetett meg étteremlistát a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely két évvel ezelőtt Magyarországon még csak a budapesti éttermekről közölt minősítést.


Lássuk, kik és milyen elismerést kaptak 2023-ban:


 A Guide idén összesen 75 éttermet ajánl, amelyekből


28 Budapesten található,


47 vidéken.


Ezekből 2 kétcsillagos,


7 egycsillagos,


7 Bib Gourmand minősítéssel rendelkező étterem – utóbbiak közül egy most került először a kiadványba –,


és 59 az egyéb ajánlott étterem, melyekből 14 első alkalommal szerepel.


5 étterem elnyerte a MICHELIN Green Star minősítést – ezek közül egy az idén első alkalommal kitüntetett. 


„Mivel nem csupán Budapesten, de az egész országban nyomon követjük az izgalmas gasztronómiai fejlődést, örömmel jelentjük be, hogy 14 új éttermet mutatunk be a MICHELIN Guide Hungary második kiadásában” – emelte ki Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója. „A 2023-as kiadvány méltatja a jelenlegi kínálat kulináris változatosságát, és a bemutatottak közül egy éttermet Bib Gourmand minősítéssel ismer el kiváló értékkel bíró konyhája alapján, egy másikat pedig MICHELIN Green Star elismeréssel jutalmaz a fenntarthatóság érdekében tett eredményeiért.”



Pesti István, a tatai Platán Gourmet séfje


A két kétcsillagos megtartotta MICHELIN-csillagjait:


A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand megtartotta két-két MICHELIN-csillagát 2023-ban. Mindkét étterem a tavaly első alkalommal megjelent MICHELIN Guide Hungary kiadványban nyerte el kétcsillagos minősítését. 


A Platán Gourmet a tatai vár falai mögötti pincékben elrejtett intim étterem, ahol a nyitott konyhában Pesti István és kis csapata kifinomult, innovatív fogásokat alkot tökéletesen kiegyensúlyozott ízekkel és textúrákkal.


Széll Tamás és Szulló Szabina elegáns étterme, a Stand szintén egy rálátással rendelkező, üveghomlokozatú konyha köré épül. "Gyönyörűen megalkotott fogásaik tekintélyes mélységet és kifinomultságot nyújtanak, és mialatt modernek megalkotásukban, a tradicionális ízek az örökségük iránti szenvedéllyel ragyognak mindegyiken keresztül" - indokolja döntését a Michelin.



Széll Tamás, Szulló Szabina, Dalnoki Bence


7 étterem büszkélkedhet egy-egy MICHELIN-csillaggal: 


Mind a hét 2022-ben elismert étterem megtartotta csillagjait 2023-ban is. 


Budapesten a Babel a tradíció és a modern megközelítés tökéletes ötvözete mind megjelenését, mind konyháját tekintve.

A visszafogott megjelenésű Borkonyha Winekitchen több mint százféle bort kínál, és hagyja a csúcsminőségű alapanyagokat ragyogni az intenzív ízvilágú fogásokban.

Elegancia és kifinomultság jellemzi a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig.

Az Essência étteremben a portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago és magyar felesége, Éva három menüben ötvözik örökségüket: egy portugál, egy magyar és egy kóstolómenüben, amely az előbbi kettőt ötvözi.

A Rumour konyhafőnöke nyugodt precizitással és szenvedéllyel alkotja meg innovatív fogásait a nyitott konyha köré épült pulton.

Az intim Salt egy boutique hotelen belül helyezkedik el, a polcokon sorakozó színes befőttek és fűszerek hozzájárulnak a remekül felépített, meglepetést jelentő fogásokhoz.

A fővároson kívül, Esztergomban található a 42 Restaurant, modern megközelítéssel kombinálja a hagyományokat olyan fogásokban, amelyek néha játékosak és mindig telve vannak ízekkel. 



Barna Ádám, a 42 séfje


Új étterem csatlakozott a Bib Gourmand listához: 


Hét étterem kapott Bib Gourmand minősítést visszafogott árakkal társított kiváló konyhájáért – egy a tavalyi ajánlottak közül lépett előre, hatan pedig megtartották minősítésüket.


Anyukám Mondta, Encs

Casa Christa, Balatonszőlős

Kistücsök, Balatonszemes

Macok, Eger

Mór24, Balatonfüred

Morzsa, Pécs

Sparhelt, Balatonfüred


A pécsi Morzsa a legújabb, amely a tavalyi fő válogatásból előrelépve elnyerte a Bib Gourmand minősítést. Az újhullámos pékség-bisztró részben sétálóutcában helyezkedik el és relaxált, városi stílust áraszt. A kenyerek és péksütemények frissen kerülnek ki a kemencéből, a nagyra becsült, egész nap elérhető kistányérok pedig telítve vannak ízekkel.


Jahni László és Csapody Balázs, a Kistücsök legendás párosa


14 étterem csatlakozik a fő szekció ajánlott éttermeihez:


A kiadvány fő szekciójában ebben az évben 59 étterem kerül bemutatásra, melyek közül 14 első alkalommal csatlakozik a válogatáshoz.


Bobajka, Tarcal

Botanica, Dánszentmiklós

Csopaki Resti by Laurel, Csopak

FLAVA, Budapest

Fricska 2.0, Budapest

GÓRÉ, Kisharsány

MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest

NOON, Balatonfüred

Piac 42, Esztergom

SHO, Budapest

Solid, Budapest

Tati, Budapest

White Salon, Budapest

Zincenco Kitchen, Budapest



Egy új étterem került a MICHELIN Green Star minősítéssel elismertek közé: 


Azok közül, amelyek tavaly MICHELIN Green Star minősítést nyertek, mind a négy étterem megtartotta azt a 2023-as évben is, egy – a tavalyi évben a fő szekcióban már bemutatott – étterem pedig újan került melléjük.


A MICHELIN Green Star a szakma előterébe emeli ki az éttermeket, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Ezek között megtalálható az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok, valamint a megújuló energia használata, a szénlábnyomuk csökkentése, az európai textilek és a helyben készült kerámiák alkalmazása.


Az idei év díjazottjai: 


Almalomb, Hosszúhetény

Graefl Major Kétútköz, Poroszló

Onyx Műhely, Budapest

Salt, Budapest

Villa Kabala, Szigliget



Onyx Műhely


Magyarország új zöldcsillagos étterme, a Villa Kabala kizárólag saját veteményeskertjükből és helyi gazdáktól és beszállítóktól származó terményekkel dolgozik. Maguk állítják elő kenyereiket, lekvárjaikat, sonkáikat és söreiket, és rendelkeznek egy exkluzív családi pincészettel a szemközti dombon. 

Emellett helyben pörkölik a saját kávéjukat, és még saját edényeiket is elkészítik a fazekasműhelyükben! Szállodájuk ugyanezt az ethoszt követi, és kizárólag újrahasznosított tárgyakkal van berendezve.



3 különleges elismerés is gazdára lelt: 


Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészére vonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt.


Az idei év nyertesei:


Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért adott Welcome and Service Award elismerést Fölföldi Péter és Terjék Petra kapják (a szigligeti Villa Kabala étteremből), akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles szívélyességükkel és lelkesedésükkel. Az étteremben a kiszolgálás csevegős és barátságos, ugyanakkor professzionális – tapintható büszkeséggel mutatják be saját készítésű termékeiket. Emellett szívesen vezetik körbe a vendégeket a birtokon, és fogadják őket a hotelükben, amelyet az otthonuk kiterjesztésének tekintenek.


A Sommelier Award díjat Rácz Imre kapta (a budapesti Spago by Wolfgang Puck étteremből) a munkája iránt mutatott szenvedélyéért és a vendégekkel ápolt kedves és szimpatikus kapcsolatáért. Szereti megosztani tudását, és ugyanolyan élvezetessé teszi a borok kiválasztásának folyamatát, mint az elfogyasztásukét. Mialatt borlapja nemzetközi, kiemelten támogatja a folyamatosan fejlődő magyar borászatot.


A Young Chef Award elismerést Zaida Zincenco nyerte el (a budapesti Zincenco Kitchen étteremből) azért a képességéért, hogy olyan csodálatos fogásokat készít, amelyek a klasszikusokat elegáns, alkalomadtán leleményes érintéssel ötvözik. Imádja a „vacsoraklub” stílusú étkezést, és ezt sikeresen újrateremti nyugodt apartmanéttermében, amely otthonos, meghitt hangulatú. Ragyogó mosolyával és a legnagyobb büszkeséggel Zaida olyan ételeket mutat be, mint a tojásos nokedli és a tokhal édesköménnyel és kaviárral. 



A teljes 2023-as magyarországi válogatás elérhető a MICHELIN Guide weboldalán és az ingyenes iOS és Android alkalmazásokban.


  


A Michelinről dióhéjban


A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai kalauznak.  


Az 1 Michelin-csillag: kitűnő étterem, megérdemel kisebb kitérőt. A 2 Michelin-csillag: gasztronómiai konyha, válogatott borok, érdemes hosszabb kerülőt tenni miatta. 3 Michelin-csillag: a világ egyik legjobb étterme, kivételes élmény, külön utazást is megérdemel. Ezen felül kapható Bib gourmand minősítés, mely a jó ár/érték arányú konyhát jelöli, illetve az éttermek kaphatnak ajánlást is.


A kiadvány inspektorainak kiléte ismeretlen, és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték a legjobb vendéglátóhelyeket, a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint. Főállású Michelin inspektor csak az lehet, aki maga is szakács volt, dolgozott csillagos étteremben és legalább tízéves szakmai múlttal rendelkezik. Követelmény a pontosság, a szakszerűség és a megvesztegethetetlenség. A Michelin ellenőr bejelentés nélkül érkezik az étterembe, nem jegyzetel, alaposan szemügyre vesz mindent, majd távozik. Ha érdekes a hely, másodszor is ellenőrzi, majd ekkor már felfedi kilétét, s megkéri, hadd nézhesse meg a konyhát. A legenda szerint ugyanarra a helyre nyolc évig nem térhet vissza, nehogy felismerjék. A csillagok történetében soha egyiküket sem vádolták korrupcióval, pedig évente fejenként kétszázötven konyhát tesztelnek. Az éttermeket öt szempont alapján ítélik meg. Az étkek minősége (csak friss alapanyag jöhet szóba), a sütés-főzés módszere, a konyhai személyzet hozzáértése, ár-érték arány, megbízhatóság.


Kapcsolódó cikkek