Hírek

Kitzinger Szonja

2024. március 20.

Ott vagyunk Európa élvonalában!


A magyar csapat ma állt rjthoz a Bocuse d'Or európai válogatóján! A dobogóra ezúttal sajnos nem fértünk fel, de elhoztuk a Legjobb tál díját, ami a halas ételt jelenti. A végeredmény a következőképpen alakult, jelentős északi fölényt mutatva:

1. Dánia


2. Svédország


3. Norvégia


4. Egyesült Királyság


5. Franciaország


6. Magyarország


7. Olaszország


(a további helyezetteket lásd a tabellán.)


A legjobb tál: Magyarország


A legjobb tányér: Egyesült Királyság


A legjobb commis: Svédország



A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese állt, a commis pedig a siófoki Fodor Noel volt, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és jelenleg is családja éttermében dolgozik szülővárosában. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d'Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.




🐟 A halas téma



A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a fröyai fésűkagylóból kellett megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kellett készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kellett.




 Kelemen Roland a halas témáról elmondta:


"Ezek az alapanyagok nem ismertek a gasztronómiai kultúránkban, így nagy kihívás volt feltárni őket, harmóniát teremteni a magyar alapanyagokkal. Szerettük volna megőrizni a hal természetes formáját. Roland rámutatott, a skrei olyan tőkehal, amelynek feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros a húsa, így próbáltak vele finoman dolgozni, a természetességét megőrizni. Mellé egy olyan köretet társítottak, ami a magyar alapanyagok nagyszerűségére hívja fel a figyelmet.

Rolandék nemzeti kincseinket, a tokaji bort és a makói hagymát mutatták meg ebben a gyönyörű köretben. Íme a ropogós héjú, karamellizált hagymás puha cékla Szepsy Aszúval.





🥩 A hústéma


A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvas-fartő, mellé az állat nyelvét és a lábszárát is fel kellett használni, "csavarként" pedig egy helyi alkoholos italt, az akvavitet is alkalmazni kellett .


"A norvég rénszarvast egy olyan természetes alapanyaggal párosítottuk, mint a, "som" és a kacsamáj. Az első ötletünk ugyanis az volt, hogy norvég rénszarvast „ültessük” a magyar erdőbe. Természetes magyar környezetet teremtettünk tehát, hogy fokozzuk a szarvasok egyediségét. A rénszarvas-fartő Kelemen Roland szerint annyiban különleges alapanyag, hogy - mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él - a magyar szarvasoknál kevésbé inas, ezért kellemesebb vele dolgozni. Az Aquavitról pedig elmondta, hogy a különleges ízvilágát szerették volna kiemelni, és egyben összehozni a nagymamáink konyhájából ismert gombóccal.






Végezetül lássunk a felkészülésről egy remek videót.



Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek