Receptek

Citrommázas fánk

Készítette: Nábelek Zsófia (Chris Morocco) receptje

2022. március 7.

Fánk

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):

  • 15 g sütőpor
  • 560 g liszt
  • 10 g só
  • 4 db tojássárgája
  • 450 g sűrű görög joghurt
  • 225 g cukor
  • 40 g olvasztott vaj
  • liszt a nyújtáshoz
  • olaj a sütéshez
Citromos máz

Hozzávalók:

  • 250 g porcukor
  • 2-3 ek frissen facsart citromlé (vagy más savanykás citrus leve, a képen bergamotté)
  • 1 tk citromhéj


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A sütőport, a lisztet és a sót összekeverjük.
A tojássárgáját, a joghurtot, a cukrot és a vajat habverővel csomómentesre keverjük, majd spatulával (vagy robotgépben) összeforgatjuk a szárazanyagokkal, amíg a tészta éppen összeáll –

nem kell vele sokat dolgozni, ne dagasszuk vagy gyúrjuk sokáig!
Ecsettel seperjük le a felesleges lisztet a tésztáról, majd 170 fokra melegített olajban süssük mindkét oldalon 1,5-2 percig. A maradék tésztát gyúrjuk össze, majd a fentiek szerint nyújtsuk és süssük ki.

Egy sütőpapírt szórjunk meg vastagon liszttel, erre borítsuk a ragacsos állagú tésztát. Szórjuk meg a felületét liszttel, helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, így nyújtsuk ki kb. 1-1,5 centi vastagra. Emeljük le a felső réteg papírt, és szúrjunk a tésztából 8-9 centi átmérőjű korongokat, végül a közepüket is lyukasszuk ki egy kisebb kiszúróval (ezeket a kisebb gombócokat is süssük ki!). 

Rácsra vagy papírtörlőre téve hagyjuk kihűlni a fánkokat.

A citromos mázhoz habverővel keverjük össze a porcukrot és a citrom (vagy bergamott) levét. Kanalanként adagoljuk a folyadékot, hogy a máz ne legyen túl híg, ha mégis az, adjunk hozzá porcukrot. Keverjük hozzá a reszelt citromhéjat (a képen bergamott), majd mártsuk meg benne a kihűlt fánkokat. Rácsra téve hagyjuk megdermedni a mázt, ez néhány percig tart. 

Citrommáz helyett klasszikus fondant-nal is áthúzhatjuk.

Egyszerű (klasszikus) fondant

Hozzávalók:
250 g cukor, 110 g víz, 1 cl ecet

Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük egy forralóba vagy lábasba, és közepes lángon kezdjük melegíteni.Amikor elérte a megfelelő sűrűséget, öntsük a szirupot egy tiszta, hőálló edénybe, amelyben kihűlésig, fehéredésig keverjük. Ugyanezt a folyamatot márványasztalon is végezhetjük, ez az úgynevezett táblázás. A kész fondant felszínét permetezzük le kevés vízzel, és konyharuhával (vagy fóliával) takarjuk le, hogy ne száradjon ki. Felhasználáskor finoman melegítsük fel, ha szükséges, lazítsuk néhány csepp vízzel.Forrás után vegyük alacsonyra a hőfokot, és addig főzzük a szirupot, amíg apró, gyorsan kipukkanó buborékokat kezd vetni (kb. 112-115 °C). Egy pohár hideg vízbe cseppentsünk egy keveset a szirupból: ha a vízből kivéve az ujjunk közt lágy golyót tudunk formázni, akkor elkészült. Ha túl kemény, adjunk a sziruphoz kevés vizet, ha pedig túl lágy, főzzük tovább a keveréket. 

liszt , tojás , sütőpor , görög joghurt , vaj , olaj , porcukor , citrom