Hírek

Magyar Konyha

2024. március 21.

Március 18-án mutatták be az új francia Michelin Guide-ot. 52 étterem kapta meg első csillagát, ezeknek mintegy fele a közelmúltban nyitott. Készül a generációváltás a francia gasztronómiában?

A 2024-es franciaországi Michelin Guide-ban összesen 62 étterem kapott csillagot, így az ország csillaggal ajánlott éttermeinek száma 639-re nőtt. Összesen 26 olyan vendéglátóhely működik az országban, amely – általában séfváltás miatt – elveszítette egyetlen csillagát, illetve kettő-kettő olyan van, amelynek minősítése háromról kétcsillagosra, illetve kettőről egyre változott.

Nyolc hely viszont újonnan szerzett kétcsillagos ajánlást, kettő pedig – Fabien Ferré, La Table du Castellet (Côte d'Azur) és Jérôme Banctel, Le Gabriel – La Réserve Paris –, a maximális, három csillagot húzta be. Előbbi egyébként csak nagyjából egy éve vette át a La Table du Castellet konyháját, miután hét évig dolgozott séfhelyettesként. A 35 éves szakember jelenleg a legfiatalabb séf Franciaországban, aki három Michelin csillagos étterem élén áll.




De nem csak Fabien Ferré példája mutatja, hogy a francia kalauz nagy figyelmet szentel az új generáció innovatív hozzáállásának. Erre Gwendal Poullennec, a Michelin Guide igazgatója, a kiadvány bemutatóján is felhívta a figyelmet, amikor aláhúzta: az új díjazottak jóval több mint fele 40 év alatti.

A 2024-es kalauz úgy tűnik, igyekszik frappáns választ adni azon kritikusainak, akik szerint nem halad a korral, és sokkal inkább jutalmazza a hagyományt, mint az újító hozzáállást. A Guardian értékelése szerint a Michelin a külföldi tapasztalatokkal is rendelkező, merész és kreatív fiatal szakácsok megjelenésére reagált az idei kiadvánnyal. Poullennec azt is hangoztatta, hogy a francia gasztronómia már nem csupán az örökségről szól, 2024-es válogatásuk pedig egy új nemzedék felemelkedését mutatja.

Idén javult a kalauzban ajánlott éttermek földrajzi eloszlása is: az összesen 534 egy csillaggal rendelkező vendéglátóhelyből 95 található a Párizsban, a többi vidéken. Negyven település pedig idén először mondhatja el magáról, hogy Michelin csillagos étterem működik benne.

A termékek minősége, az ízek harmóniája, a konyhai technikák használata, a séf személyisége és következetessége alapján odaítélt ajánlásoknál idén meghatározó volt a helyi konyha bemutatása és a fenntartható működés is.

Az ajánlott éttermek teljes listája, beleértve a Bib Gourmand minősítésűeket is, itt böngészhető.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek