Hírek

Kitzinger Szonja

2024. március 20.

A magyar csapat ma állt rajthoz a Bocuse d'Or európai válogatóján! A dobogóra ezúttal sajnos nem fértünk fel, cserébe elhoztuk a Legjobb tál díját, ami a halas ételt jelenti. A végeredmény a következőképpen alakult, jelentős északi fölényt mutatva: 1. Dánia, 2. Svédország 3. Norvégia ... 6. Magyarország.


"Érdemes azonban egy pillantást vetni a tabellára. Az északi fölény szembeötlő, ugyanakkor látni kell azt is, hogy a 6. hely káprázatos eredmény, hiszen Franciaország után és Olaszország előtt következünk a tabellán. Elképesztő látni, hogy évek óta ott vagyunk a világ élvonalában, a magyarok pedig tényezők az európai gasztronómiában. Nekem ezt üzeni a mai válogató" – mondta el a Magyar Konyhának ünneplése közben kis szünetet tartva Trondheimben, a helyszínen tartózkodó Csapody Balázs, a Magyar Bocuse d'or Akadémia alelnöke.




"A hatodik hely természetesen továbbjutást jelöl" – húzta alá, biztos a helyünk jövőre Lyonban a világdöntőben. A felkészülés a megmérettetésre hamarosan el is kezdődik. A különdíj pedig hatalmas siker, ráadásul megérdemelt is – zárta összegzését a Kistücsök Étterem tulajdonosa – hiszen a fiúk hatalmas munkát tettek abba, hogy a halas témájuk a mezőny legjobbja legyen."




Nem is volt könnyű a feladat. A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a fröyai fésűkagylóból kellett megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kellett készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kellett.


 Kelemen Roland a halas témáról elmondta:


"Ezek az alapanyagok nem ismertek a gasztronómiai kultúránkban, így nagy kihívás volt feltárni őket, harmóniát teremteni a magyar alapanyagokkal. Szerettük volna megőrizni a hal természetes formáját. Roland rámutatott, a skrei olyan tőkehal, amelynek feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros a húsa, így próbáltak vele finoman dolgozni, a természetességét megőrizni. Mellé egy olyan köretet társítottak, ami a magyar alapanyagok nagyszerűségére hívja fel a figyelmet. A csapat nemzeti kincseinket, a tokaji bort és a makói hagymát mutatta meg ebben a gyönyörű köretben. 




Fotók: Csapody Balázs, Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek