Receptek

Szabi, a pék virágfánkja

Szabi a pék receptje

2024. január 31.


2 dl langyos tej

3 db tojássárgája

2,8 dkg friss élesztő

50 dkg liszt

4,8 dkg cukor

1db narancs reszelt héja

8 g só

3 cl rum

6,4 dkg olvasztott vaj

ADAG: 12 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A szalagos fánk elkészítéséhez a tejet összekeverjük a tojássárgákkal, belemorzsoljuk az élesztőt, és robotgéppel összekeverjük.


Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a narancshéjat, a sót és a rumot. Ezután 5 percet dagasztjuk magas fokozaton. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat. Közepesen kemény tésztát kapunk, amit 30 percig pihentetünk a pulton, lefedve. Felgömbölyítjük, majd további 45 percig pihentetjük.


1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Készíthetünk belőle amerikai (donut), hagyományos szalagos, császárzsemlére fonott és sós kalács (hosszúkás) formájú fánkokat. A kiszaggatott, megformázott fánkokat 30 percig kelesztjük letakarva.


Közben 185 fokra melegítjük az olajat. A fánkokat megfordítva, lefedve kezdjük sütni, majd 2:20 perc múlva görbe fakanállal átfordítjuk, és lefedés nélkül további 2:20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva, lekvárral, gyümölcsökkel, krémekkel tálaljuk.


Fotó: Bielik István

szabi a pék , fánk

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek

Kapcsolódó cikkek